София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юрий Асланов и Костадин Паскалев напуснаха ръководството на БСП

Партията няма да подкрепи правителство в рамките на този парламент

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

БСП няма да подкрепи правителство, съставено в рамките на 43-ото Народно събрание. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова заяви, че партията няма да се възползва от мандата си да състави кабинет и няма да подкрепи друга политическа сила, ако тя вземе мандата. По-рано и ГЕРБ обяви, че няма да съставя правителство.

Социалистите имаха пленум на Националния съвет, на който като гости присъстваха новоизбраните за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова.

Нинова направи анализ на резултатите и подчерта, че сред причините за победата са грешки на ГЕРБ във вътрешната и външната политика, както и воденето на позитивна директна кампания от страна на БСП.

"Нашата цел е предсрочни парламентарни избори, тяхното спечелване с една сериозна, ясна, категорична и аргументирана предизборна платформа", заяви Нинова.

Тя потвърди, че БСП няма претенции за участие в евентуални служебни кабинети – било назначени от сегашния президент, било – от неговия приемник.

БСП свиква заседание на Конгреса си на 4 и 5 февруари, реши Националният съвет на партията. Корнелия Нинова изрази позиция, че народните представители от левицата трябва да имат ограничение от три мандата в парламента.

На пленума беше решено в Изпълнителното бюро на партията да влязат нови трима члена - депутатът Стоян Мирчев, Вяра Йорданова и бившето пресаташе Иван Ченчев.

Бяха гласувани оставките на членовете на Изпълнителното бюро на БСП Костадин Паскалев и Юрий Асланов, които бяха депозирани още през август, когато ръководството на партията реши да подкрепи Румен Радев за президент. Освободена от ръководството на партията е и Илияна Йотова, след като беше избрана за вицепрезидент.