София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИВАН ИВАНОВ: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА

РЕГУЛАТОРЪТ БИЛ ВЗЕЛ ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ ПУБЛИЧНО И СПОРЕД ЗАКОНА

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че няма да подава оставка. Той посочи, че всички решения, които е взел регулаторът са публични, прозрачни и справедливи, законът е спазен и ако някой счита, че е нужно нещо да бъде дадено на прокуратурата, спокойно може да го направи.

Припомняме, че оставката на Иван Иванов беше поискана от бизнеса и синдикатите заради увеличението на цената на електроенергията. Вчера четирите национално представителни работодателски организации и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото". Те заявиха, че готвят национален протест през септември, който ще бъде много по-мащабен от този, който се проведе на 29-ти юли.
Иван Иванов, обаче, е категоричен, че е заел поста, за да защитава обществените интереси, а не, за да прави кариера, или да се хареса на някого. Той подчерта, че експертите в областта на енергетиката са оценили усилията на комисията да промени първоначално зададените цени за новия регулаторен период. Иванов заяви още, че КЕВР отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите. Комисията се стреми със справедливи решения да защитава интересите на всички потребители. Според него бизнесът защитава своите интереси и затова непрекъснато плаши с протести, като по този начин се прикриват други причини, с които се иска увеличаване цената на стоките. Иванов призна, че добавката „задължение към обществото“ е висока, но това е в резултът от управленски грешки.