София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИВАН ИВАНОВ СТАНА ШЕФ НА КЕВР

СПОРЕД „АТАКА“ ИВАНОВ Е ПРОТЕЖЕ НА КОСТОВ

9 годиниПолитика 16 Боряна Райчева

Иван Иванов е новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Със 142 гласа „за“, 10 „против“ и 5 „въздържал се“, единственият кандидат за поста беше одобрен. Кандидатурата на Иван Иванов беше издигната от Реформаторския блок.
Зад Иванов застанаха групите на ГЕРБ, Реформаторския пост, Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ и ДПС.
Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването, тъй като искането им да оттеглят издигнатите от тях кандидати не беше прието от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Само двама народни представители от БСП останаха за гласуването и очаквано бяха „против“ назначаването на Иванов. От „Атака“ също гласуваха против, като по думите на националистката Магдалена Ташева Иван Иванов е протеже на Иван Костов. Тя припомни, че по времето на правителството на Костов, Иванов е задължил НЕК да изкупува електроенергия на много по-високи цени, а също така заяви, че е излъгал за това, че Европейската комисия иска закриването на „Марица“ 1 и „Марица“ 3.

Иван Иванов е магистър по Електроизмервателна техника. Завършва Техническия университет в София, където впоследствие става доцент. Той е съучредител на Демократи за силна България, а през ноември миналата година се оттегли от ръководството на партията под предтекст, че иска да съхрани „принципите, които е носил и са го ръководили през годините“.