София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иванчева и Петрова остават в ареста

Чака се Апелативният съд да ги пусне в „домашен арест“

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Бившата кметица на район „Младост“ Десислава  Иванчева,  заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери, остават засега в ареста докато Апелативния специализиран наказателен съд се произнесе по мярката за домашен арест. Това трябваше да се е случило вече в законовия седемдневен срок. Кога обаче апелативните съдии ще вземат решение, засега остава неясно.
 
Припомням, че на заседанието на 18 октомври Специализираният наказателен съд реши да промени мярката на Иванчева и Петрова от постоянен на домашен арест. До тогава съдът отказваше да наложи по-леката мярка с мотив, че предстои разпит на свидетели, на които може да бъде оказано влияние. Още на следващия ден Специализираната прокуратура съобщи, че ще протестира определението на Спецсъда за изменение на мерките за неотклонение на двете. Затова Иванчева и Петрова останаха в следствения арест, тъй като Апелативният спецсъд има 7-дневен законов срок за произнасяне.
 
По време на днешното съдебно заседание, продължило през целия ден, инвеститори и строителни предприемачи дадоха показания по случая. Те разказаха, че Иванчева искала да правят дарения и да изграждат детски и спортни площадки, за да им придвижи преписките. 
 
Иванчева,  Петрова и  Дюлгеров бяха задържани при зрелищна  в центъра на София акция на 17 април. Повод за нея беше разследване за подкуп от 70 000 евро, даден на Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин.