София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иванчева и Петрова пак ще искат по-лека мярка

С протест пресъздадоха ареста на двете жени

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Адвокатите на временно отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова ще изнесат днес повече информация по делото пред журналисти.

Междувременно вчера стана ясно, че двете жени отново ще искат по-лека мярка за неотклонение от съда. Те са под постоянен арест от 17 април, когато бяха зрелищно арестувани по обвинение за получаване подкуп в особено големи размери. Подсъдим по делото е и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, който за разлика от тях обаче престоя близо месец под домашен арест.

Според прокурора Илиян Рангелов, ако излезе на свобода, Дюлгеров не може да повлияе на делото или да извърши повторно престъпление. В края на септември той бе пуснат под домашен арест. Решението влезе в сила незабавно, а прокуратурата го протестира часове преди изтичането на 7-дневния срок. В крайна сметка Дюлгеров престоя близо месец под домашен арест, който впоследствие стана ясно, че МВР дори не е контролирало заради сменен адрес.

В средата на ноември съдът пусна под домашен арест и Десислава Иванчева и Биляна Петрова, а решението отново трябваше да влезе в сила незабавно. Часове по-късно обаче  прокуратурата протестира решението, а още същия следобед то бе отменено от Апелативния специализиран съд. Заради случая започна предизвика от Върховния касационен съд, която констатира множество нарушения, включително това, че апелативните съдии са взели решението без редовни протоколи от заседанието на първата инстанция. Стана ясно и че председателят на Апелативния съд лично е посетил кабинета на съдията по делото Иво Хинов, за да го подкани да придвижи по-бързо документите към втората инстанция.

Според адвоката на Иванчева – Димитър Марковски, има двоен стандарт към обвиняемите по делото. Наблюдаващият прокурор Рангелов обаче не вижда обаче такъв – това била преценката на прокуратурата.

Вчера делото продължи с разпити на свидетели и слушане на СРС-та. Никой от свидетелите не заяви, че Иванчева му е искала подкуп под една или друга форма.

Биляна Петрова пък заяви пред съда, че служител в ДАНС я заплашил с убийство. Деньо Денев е човекът, приел сигнала за корупция от предприемача Александър Ваклин. Случката е от януари тази година, когато Денев работел в ДАНС. Днес е част от антикорупционната комисия. Денев отрече да е заплашвал Петрова.

Заговори се и за изтеклите в медиите специални разузнавателни средства. В едното от тях мъж отправя оферта към Ваклин за 15 000 лева от името на специализираната прокуратура, които „да я оправят".

Изтекоха и предполагаеми разговори между Иванчева, Петрова и Дюлгеров, в които се коментира как да не бъдат заловени при взимането на подкупа. Делото продължава с разпит на Александър Ваклин през януари.

Снощи протест в защита на Иванчева и Петрова блокира за кратко движението по бул. „Васил Левски“ в столицата. Протестиращи пресъздадоха ареста преди 8 месеца на двете жени пред Министерството на младежта и спорта. Гражданите настояват за свобода за бившия кмет на „Младост“ и заместничката й и за оставката на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Димитров, както и за тази на Иван Гешев, зам.-главен прокурор.