София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иванчева и Петрова проговориха от съда

„Болни сме, прокуратурата ни смазва“. Оплакаха се от сексуален тормоз

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова дадоха интервю за Нова телевизия от ареста.

Двете жени са под постоянен арест от 17 април, когато бяха арестувани зрелищно в центъра на София по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.

"Ние действително сме болни. Психическото ни състояние е на критичния минимум. Прокуратурата ни смазва", каза Десислава Иванчева и запита „Коя е прокуратурата, че ще ме обрича да остана без деца, че да не ме пускат под домашен арест, за да продължа ин витро процедурата?“.

Петрова пък определи ареста, в който подсъдимите очакват присъда, като „съвременен концлагер”. Като конкретен пример в подкрепа на това свое твърдение, тя посочи, че мъже надзиратели наблюдават жените, докато ползват откритата тоалетна.

„Аз съм живяла и в студентстко общежитие, не съм родена със сребърна лъжичка, не ме плашат толкова условията, колкото психическия тормоз. Когато ходим до тоалетната, ни гледат надзиратели мъже. Това е един съвременен концлагер. Според мен има сценарий и той е да бъдем осъдени в публичното пространство“, посочи Биляна Петрова. Тя изрази огромно безпокойство от факта, че нейният адвокат Ирен Савова в момента е заплашвана. „Ние поведохме борба срещу имотните измами и сигурно там сме настъпили интереси за милиони. При 7-8 имота открихме откраднати от държавата и от общината над 15 млн. лева. Не се интересувахме кои са фирмите, интересуваше ни единствено общественият интерес“, заяви Петрова.

Иванчева и Петрова категорично отричат да са искали подкуп. Двете жени отказаха да коментират и публикуваните от „Правен свят” записи от СРС-та, за да не „улесняват прокуратурата”. Но подчертаха, че много от изнесените до момента данни от държавното обвинение не са верни.

Петрова попита кой е наредил на Апелативния съд да се събере за часове и да отмени пускането им под домашен арест.

„Това може да е човек, може да е групировка, но звучи страшно, защото означава, че в България няма да имаме справедливо решение на делото“, добави Иванчева и заяви: „В България няма да имаме справедливо решение на делото”.

„Очевидно, че този процес ще завърши с есемеси и гласуване по телевизията, защото стана медиен процес“, каза Петрова.