София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иванчева искала права да спира и разрешава строежи до 15 м

Често бавела обявления за подписани от гл. архитект разрешителни за строеж

5 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Специализираният наказателен днес заседава по делото за подкуп срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Билян Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров.

Началото на съдебното заседание бе отложено с 1 час, тъй като Биляна Петрова поиска да се запознае с материалите по делото. Тя ги е получила на 16 октомври след 17.00 часа и не е имало достатъчно време да се запознае с казаното от свидетелите. Иванчева я подкрепи, като посочи, че за пореден път те разполагат с малко време, за да се запознаят с обвиненията срещу тях и помоли това да се промени.

На днешното заседание бе разпитан главният архитект на София Здравко Здравков. От показанията му стана ясно, че в края на миналата година той е сезирал прокуратура заради забавени от нея преписки за строежи в столичния район.  Пред съда Здравков каза, че познава само Иванчева и Петрова. По думите му Иванчева често бавела обявления за подписани от него разрешителни за строеж. Преди да сезира прокуратурата за нейното бездействие, Здравков инициирал изслушване на Десислава Иванчева в Столичния общински съвет, но ефект нямало. Затова Здравко Здравков подал сигнал до прокуратурата със седем конкретно оплакали се хора, сред които и Александър Ваклин.

Главният архитект на София съобщи, че още в началото на мандата си Иванчева поискала да и бъдат делегирани правомощия да спира и разрешава строежи до 15 метра. Тези права и били дадени, въпреки че такава по принцип нямало.

Припомняме, че Иванчева бе зрелищно арестувана заедно със своята заместничка, Биляна Петрова, в центъра на София през април. В колата й бяха намерени белязани 70 000 евро.