София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иванчева излезе от болница без окови и белезници

Променят правилата за конвоиране на арестуваните

6 годиниОбщество 20 Боряна Райчева

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, обвинена за вземане на подкуп в особено големи размери, беше изписана тази сутрин  в 8:20 часа от болницата „Майчин дом“ и отведена отново в ареста. Това става ясно от личния фейсбук профил на Иванчева, поддържан от нейни приближени. В публикуваната информация, близките на екскметицата изразяват недоволството си от факта, че тя е изведена от лечебното заведение часове преди обявения  преди това час, както и че въпреки недоброто й състояние не е  отведена в лечебницата на Централния софийски затвор, а в ареста.
 
От екипа на Иванчева съобщават още, че подготвят  нота до посолствата на демократичните държави и до европейските институции, във връзка с лошото отношение към подсъдимата, а също и протест пред сградата на Министерски съвет идния понеделник.
 
В страницата в социалната мрежа беше публикувана и снимка на окованата Иванчева, което наведе на мисълта, че тя е изведена от болницата, както беше приета. Припомняме, че отвеждането й в  Ендокринологията на Майчин дом  на 1 август се случи с  белезници на ръцете и окови на краката, като то  предизвика остра обществена реакция, а адвокатът и Марин Марковски обяви, че подзащитната му ще заведе второ дело  срещу България за нарушаване на човешките й права в Хага.Първото такова е заради начинът, по който Иванчева беше задържана на 17 април тази година.
 
По-късно през деня обаче  шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ ст. ком. Васил Миладинов опроверга внушенията. Миладинов обясни още, че начинът, по който Иванчева е отведена в лечебното заведение, е поставил важния въпрос за конвоирането на задържаните  у нас и затова как може да промени този ред, за да не влиза той в противоречие с Конституцията, за което алармираха още тогава много юристи.
 
Очаква се новите правила за придвижването на задържаните извън местата за лишаване от свобода да бъдат изготвени до края на седмицата, след което предстои те да бъдат утвърдени от Министерски съвет.