София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иванчева – с белезници и вериги в болница

Тръгва подписка за освобождаването й от ареста

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Тази сутрин Десислава Иванчева, бившата кметица на столичния район Младост постъпи в болница за изследвания. Подсъдимата за подкуп в особено големи размери Иванчева, ще остане цяла седмица в отделението по Ендокринология на Майчин дом, под строга охрана. Ще й бъдат направени детайлни изследвания заради диагностициран преди две години тумор на хипофизата, за който се предполага, че се е увеличил. Прегледът и изследванията се налагат заради непоносимите болки в главата, които Иванчева изпитва в последните седмици, а и заради силния стрес при зрелищния й арест и последвалите месеци в ареста.
 
Иванчева беше откарана в болницата с вериги на краката и белезници на ръцете. Екипът ни видя как дори в кабинетите на лекарите за преглед тя влизаше окована, а коридорите бяха опразнени от други пациенти. Подобно отвеждане на арестант с обвинение не за убийство, а за подкуп, е безпрецедентно.  Обикновено по такъв начин се водят тежки престъпници – насилници и убийци. От личния профил на Десислава Иванчева във ФБ също е разпространено видео с кадрите от болницата, в които тя е с белезници и вериги. Нейни съмишленици са написали, че тя е била окована, цитирам, „като Ханибал Лектър“. На Иванчева й е било забранено да говори с когото и да било, освен с лекарите. 
 
От днес започва разпространяване  на подписка, адресирана до правосъдния министър Цецка Цачева за пускането на свобода на Иванчева и нейната заместничка, задържана заедно с нея – бившата зам.кметица на Младост – Биляна Петрова. Според гурпата граждани, иницирали подписката, фактите, цитирам, „показват, че определени институции са съучастници в това престъпление“
 
Ето какво съдържа и подписката: Специализираната прокуратура да си направи самоотвод, заради бруталния арест на Иванчева и Петрова на 17 април тази година, тъй като „В момента двете жени са в ареста без абсолютно никакви доказателства по обвиненията в искане и вземане на подкуп, единствено с лъжесвидетелските показания на строителния предприемач Александър Ваклин, тези на неговата съпруга и на неговата счетоводителка. 
Организаторите на подписката искат също от министър Цачева да настоява  „публично за незабавното освобождаване без мярка от ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, срещу които беше извършено ужасяващо нагло престъпление – набеждаване в искане и вземане на подкуп в особено големи размери! И накрая – настоява се за независимо разследване срещу организираната престъпна група, набедила Иванчева и Петрова!
 
Адвокатът на Иванчева - Марин Марковски, коментира днешното оковаване на подсъдимата и отвеждането й до болницата така: „подобни окови на краката обикновено се поставят на осъдени с доживотна присъда. Тази мярка спрямо нея е безсмислена жестокост. Припомняме, че преди месец Десислава  Иванчева заведе дело срещу държавата в съда по правата на човека в  Страсбург.