София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Иво Сиромахов: Референдумът на Веселин Марешки е незаконен

„Политическата класа у нас се страхува от допитвания до народа“

8 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Ако конституционните съдиите спазят духа на Конституцията, би трябвало всички въпроси да бъдат поставени на референдум, защото няма нито един въпрос, по който народът да не може да се произнесе. Това заяви пред БНР писателят и сценарист в „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов.
 
Екипът на предаването инициира подписка за провеждане на референдум с шест въпроса. За три от тях беше сезиран Конституционния съд – за въпроса за дистанционното електронно гласуване, за намаляването броя на депутатите на 120 и избора на директорите на областните дирекции на МВР да става чрез мажоритарни избори.
 
Според Сиромахов политическата класа у нас, без изключения, се страхува от допитвания до народа.
 
"Всичко ги притеснява, защото възможността да се произнесат хората по тези въпроси и да избират по друг начин народните представители, ще обърка тотално сметките и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на малките партии".
 
"Референдумът на Веселин Марешки е незаконен. По закона, който са си го приели самите ГЕРБ, не можеш да събираш допълнително подписи, извън трите месеца, в които имаш право на това. В допълнително един месец ти можеш да отстраниш някои нередности, така пише в закона, но не можеш да събираш допълнително. Ясна е целта, хората да се объркат, още повече, че в референдума на Марешки два от въпросите се препокриват с нашите", допълни Иво Сиромахов.
 
Източник: БНР