София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Избраха младежите, които ще представят страната ни в ООН

Те ще работят с мандат 18 месеца

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Избраха младежите, които ще представят страната ни в ООН. За единадесета поредна година Дружеството за Обединените нации в България организира национална кампания за избор.

Финалният кръг на кампанията се проведе на 23 юни 2017 г. в зала 101 в сградата на Министерство на външните работи на Република България. Новите двама младежки делегати са Ася Панджарова и Ралица Диканска. Те ще работят с мандат 18 месеца за защита на интересите на младите хора при изработването на младежки политики на национално и международно ниво. Освен Ася и Ралица от финалистите бяха избрани и две резерви – Петър Минков и Стефани Босева, които ще имат възможност да се включат активно в работата на екипа.

Конкурсът се проведе в четири кръга, като до последния етап достигнаха осем младежи. Финалистите се явиха на събеседване пред широка комисия, състоящо се от представители на държавните институции и на неправителствени организации.

В състава на комисията имаше представители на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерство на външните работи, представител на Дипломатически институт към МВнР, представител на Дирекция „Младежки политики” на Министерство на младежта и спорта, представители на Дружество за ООН в България, на Национален младежки форум, Асоциация за подпомагане на академичната общност, и на Българска платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Ася Панджарова е студент последна година, специалност Арабистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Активно е участвала в няколко неправителствени организации – първо като доброволец, а по-късно като младежки координатор и обучител, работейки по различни проекти на теми като човешки права, социално включване, обществено здраве и интеграция на уязвими групи. Ася е вземала участие в редица семинари и обучения, целящи да повишат компетентността и опита ѝ. Интересите ѝ варират в областта на човешките права, междукултурната комуникация и устойчивото образование.

Ралица завършва четвърта година архитектура в УАСГ, успоредно работи в семейната фирма „Дикански и партньори“ и вярва в приемствеността между поколенията. Тя е преводач в Американския колеж в София. Дългогодишен състезател по тенис и треньор на свободна практика, тя е убедена, че човекът, който е днес, се дължи предимно на ценностите от спорта – отговорност, дисциплина, постоянство. Успоредно с всичко, вече 4 години активно членува в младежката програма на Ротари Интернешънъл –Ротаракт. Още първата година е част от клубния борд, а сега е Асистент Дистриктен Ротаракт представител към Ротаракт България.