София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Избраха първата жена-директор на ЦРУ

Джина Хасепел получи поздрави от президента Тръмп

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Джина Хаспел за назначаването й на поста „директор на ЦРУ“. Тя стана първата жена в историята на Съединените щати, която ще ръководи най-голямата разузнавателна агенция в страната.

В 100-членната камара на американския сенат мнозинството от 54 сенатори гласуваха „за“ нейното назначаване като директор на ЦРУ, против бяха 45.  Джина Хаспел е 33-годишен ветеран в агенцията, която понастоящем изпълнява ролята на действащ директор. Тя бе номинирана от президента Доналд Тръмп.

Хаспел бе одобрена въпреки твърдата си опозиция по отношение на използването на тежки методи на разпит в ЦРУ, включително вид на симулирано удавяне, широко считано за мъчение, в годините след атентатите от 11 септември.

През 2002 г. тя е служила като секретар на ЦРУ в Тайланд, където агенцията извършва разпити в таен затвор, използвайки методи, включително водни бордове. Три години по-късно тя е участвала в унищожаването на видеозаписите от  тези разпити.

Републиканския сенатор Джон Маккейн, който е бил далеч от Вашингтон, болен от рак на мозъка, призова Сената да не гласува за Хаспел. Той  не гласува в четвъртък.

Резултатите от гласуването в Горната камара на Конгреса вече бяха критикувани от международни организации за защита на правата на човека, включително Human Rights Watch. Според анализатори назначаването на Хаспел свидетелства за опитите на Вашингтон за връщане към господстващите позиции на суровите методи на световната сцена.

Джина Хеспел е завършила университета в Луисвил, Кентъки. Получава специалност по филология и журналистика. След като завършва обучението си, тя иска да влезе в престижната военна академия в Уест Пойнт, но тогава жените не са приемани там. Следователно, тя получава работа като библиотекар във военната база на Форт Девенс в Масачузетс.