София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Божана Апостолова: „Под игото“ на шльокавица е провокация към българския народ

„Идеята е, хората да не забравят езика и да не го заместват“

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Провокацията с издаването на „Под игото“ на Иван Вазов на шльокавица, е огромна към всички читатели и целия български народ. Това заяви поетесата и издател Божана Апостолова в предаването „Делници“ на телевизия Евроком.

Всички в интернет пишат на шльокавица. Това, което остана отпреди век е святата ни азбука. Никой не може да си позволи да замества с „4“, с „6“, с латиница. Проектът за издаване на „Под игото“ не е мой. Той е на едно студио с млади хора. Провокацията е в това, че пишейки на шльокавица в социалните мрежи, убивате словото на своите писатели, коментира издателката.

Стефан Цанев каза „Браво!“ за издаването на книгата на Вазов. 24-и май е нашата рождена дата. Идеята на проекта беше, да влезем в душите на хората, за да не изоставят езика си.

Аз очаквах хората да хулят книгата и мен. Те се разделиха 50/50, едни разбраха за какво става дума, а други не, допълни Апостолова.

Издателство „Жанет 45“ издава само българска литература. Започнах веднага след 10-и ноември. Тогава беше дошла Нежната революция, а с нея и любопитството на хората не към българската, а към световната литература.

Преди 89-а чуждите автори бяха пускани в ограничен тираж. Тогава съществуваше желанието у хората да се доберат до някоя книга, спомня си Апостолова.

От българската литература не може да се печели. Хартията вече е много скъпа, а книжарниците вземат по 40% от стойността на книгите. Други 20% „взема, както аз казвам Бойко Борисов“, защото никъде по света не се плаща налог върху книги. 20% получава авторът и 20% остават за издателството.

В тези 20% влиза набирането на текста, редакцията, рецензията, хартията. Аз работя с много голям екип от хора, на които трябва да се дадат възнаграждения. Единствено печеля от книги, които преиздавам 4-5 пъти.

В Панаира на книгата, където Божана Апостолова участва със своето издателство, е подготвила 30 нови заглавия. Пролетният базар се провежда в НДК.