София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Издирването на Боян Петров продължава

Трима шерпи и спасители от Китай са тръгнали към лагер 1

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, продължава и днес.

В 6:30 сутринта местно време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали почти до лагер 1. Днес, ако времето позволява, те трябва да достигнат до лагер 2, заяви пред БНТ Деян Петков, близък на Боян.

Вчера спасителната акция, в която се включиха трима шерпи, приключи без успех. Шестимата спасители не откриха Боян в първия лагер под върха, където трябваше да пренощуват и днес да продължат към лагер 2, но заради лошото време се спуснаха надолу.

 „Има надежда Боян Петров да е оцелял“, това каза за „Здравей, България“ проф. Павел Стоев, който е близък приятел на алпиниста. Той коментира, че Боян е уникален с волята си, страшно борбен, идеалист и романтик. „Такива хора в днешно време почти не се срещат”, посочи професорът.

По думите му, Петров е много подготвен, „един от най-добрите в света, но ситуацията е критична“. „Той определено бедства някъде, но въпросът е къде. Трябва ни чудо днес, да разберем какво се случва с днес и да се надяваме на положителен завършек“, коментира Стоев.