София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Издирват извършителя на атентата в Барселона

Той е от марокански произход

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Продължава издирването на терориста, извършил атентата в Барселона Юнес Абуякуб. 22-годишният мъж е основният заподозрян.

Абуякуб е част от терористична група, в която членуват 12 души. Той е от марокански произход. Роден е през 1995 година и е живял в каталунската провинция Рипол.

Полицията установи, че един от задържаните 12 терористи, е пътувал до Цюрих, Швейцария в края на миналата година.
В момента властите в Каталуния не разполагат с информация къде се намира Юнес Абуякуб. Те не изключват варианта, той да пресече или да е пресякъл границата.

Атентатът е извършен само от един човек, заяви шефът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо.

Той потвърди, че четирима терористи са арестувани, петият е ликвидиран и е установена самоличността на други трима. По думите му, по време на взрива в Алканар са загинали двама души, а един е успял да се укрие.

Траперо все още не е потвърдил официално, че зад волана на минивана, с който беше извършен атентатът в Баселона, е седял 22-годишният мароканец Юнес Абуякуб.

Испанските власти са в постоянна връзка със съседните си страни, докато се изясни имало ли е контакти между терористите извън границите на страната.

В страната е обявено четвърто ниво на опасност от тероризъм.

В четвъртък през деня миниван връхлетя група хора в района на пешеходната улица „Рамбла“ в Барселона. Отговорност за атентата пое „Ислямска държава“.

По официални данни, в резултат на атентатите са загинали 14 души, 150 са пострадали, от които 65 остават в болница.