София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изгониха Нинова от Народното събрание

БСП поиска оставката на председателя Главчев

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерката на БСП Корнелия Нинова беше изгонена от пленарната зала на Народното събрание, а депутатът Антон Кутев – отстранен за две пленарни заседания. Председателят на парламента Димитър Главчев прибегна до радикалните мерки, след като лидерката на социалистите почна да чете декларация по повод отхвърлено искане за изслушване на премиера Борисов.

Социалистите искаха министър-председателя да дойде в Народното събрание и да обясни какво е имал предвид, когато каза, че в парламента има хора замесени в наркотрафик и купуване на гласове.

След като мнозинството отхвърли това искане, Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че това са общоизвестни факти и не се нуждаят от доказване. Той цитира медийни публикации, според които братът на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия, е разследван за наркотици и рекет, а Манол Генов, също депутат от левицата – за купуване на гласове.

"Защо заради този човек се подлагате на самоунижение, нямате ли достойнство", обърна се Нинова към всички депутати и цитира премиера, който казал, че в парламента всички са безделници, без да уточнява партии. Нинова припомни изказването на Цветан Цветанов преди години, който "осъди лекари" от трибуната на парламента и държавата беше осъдена.

След това председателят Главчев ѝ спря микрофоните и я изгони.

Кутев пък получи наказанието си заради реплики от място.

В отговор Жельо Бойчев обяви, че БСП иска оставката на председателя на Народното събрание.

„Парламентарната група на БСП започва подписка и процедура по искане оставката на председателя на НС г-н Главчев. Настояваме да бъдат отменени и наказанията, които той наложи днес на Корнелия Нинова и Кутев. Българската опозиция и нейният глас няма да бъдат запушени. Ще продължим да отстояваме свободата и демокрацията на страната", каза Бойчев.