София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изготвят публичен регистър на плажовете у нас

Според него ще бъле определяна и концесионната такса

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Министерството на туризма предлага въвеждането на публичен електронен регистър на плажовете в България и забрана за плажуване върху дюни. Предложенията са част от промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които бяха публикувани на 9 август за обществено обсъждане.

Идеята е концесионната такса да бъде определяна според въпросния публичен електронен регистър на плажовете.

Морските плажове ще бъдат групирани в 4 категории от министъра на туризма въз основа на характеристиките им и възможните начини, по които могат да бъдат ползвани.

Ще бъде взето предвид това дали плажовете са разположени близо до туристическа дестинация или къмпинг и дали са определени за специализиран вид туризъм.

Морските плажове ще се класифицират отделно и според възможния брой плажни места, легловата база наблизо и екологичните си характеристики.

Информацията в публичния електронен регистър ще се обновявана веднъж на 3 години, както и всеки път преди плажът да бъде отдаден под концесия или наем.

В променения закон се предвижда и забрана за плажуване и паркиране на коли върху всички видове дюни.

Максималната глоба за ограничаване на свободния достъп до морския плаж ще бъде намалена двойно. Към момента за физически лица, при повторно нарушение, тя е до 12 хил. лв., а за юридическите до 24 хил. лв. След промените тя ще достига максимум 6 000 лв. за физически лица и 12 хил.лв. за юридическите.

Не така стои въпросът с обаче с глобата за извършване на строителни и монтажни работи в курортите по Черноморието. Нейният размер ще се покачи двойно, като фирмата може да бъде санкционирана със 100 000 лв, ако наруши закона повторно.