София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изграждат завод за 37 милиона евро в Тракия икономическа зона

Това е сериозен актив за страната ни, заяви министър Караниколов

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

„За мен е чест да присъствам на първа копка на високотехнологичен завод за светлини на марката „Мерцедес“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на церемонията днес за полагане на основите и първа копка на „одело Фарба България“. Българският клон на турската „одело Фарба Лайтинг Груп“ започна изграждането на производствена база и прилежаща социална инфраструктура върху 23 000 кв.м в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/.

„Новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори“, подчерта министър Караниколов преди да връчи сертификат „Инвеститор „Клас А” на г-н Ахмет Байрактар. Президентът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ изтъкна, че „несъмнено подкрепата на екипа на Министерството на икономиката, особено на министър Караниколов, на Тракия икономическа зона, на общините Куклен и Пловдив, на Българската агенция за инвестиции е най-важният фактор за решението да инвестираме в България. Друг фактор е фактът, че в нашата фабрика в Бурса има повече от 400 български работници.

Днес инвестираме 37 млн. евро в новата производствена сграда край Пловдив. През 2023 г. очакваме тук да работят приблизително 400 служители. С тази инвестиция ние ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия“, каза още г-н Байрактар.

След приветствията първа копка и вкопаване на 1-тонен гранит за основа направиха официалните гости. Преди това от името на екипите на „одело-Фарба“ групата в Германия и Словения г-н Байрактар получи специална капсула с вложена в нея „положителна енергия“.