София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Излъчват на живо срещата на върха между Юга и Севера

Южна Корея спря високоговорителите по границата

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Срещата на високо равнище с участието на президента на Република Корея, Мун Дже Ин и лидера на Северна Корея  Ким Чен ун ще започне сутринта на 27 април и ще включва официална вечеря в южнокорейската страна на граничния пункт Панмунджон. Това заяви в понеделник официалният представител на администрацията на южнокорейския президент, цитиран от ТАСС.

Той обясни, че съответното споразумение е постигнато от представители на двете корейски държави, които са се срещнали на работни преговори. „Юга и Севера общо проведеха три кръга от разговори на работното ниво за протокола, сигурността и медийното отразяване на срещата на върха на 27 април. Днес беше постигнато окончателно споразумение", каза той.

Представителят на администрацията също така заяви, че Северна Корея е съгласна част от срещата на лидерите на двете страни да бъде излъчена по телевизионна програма на живо. За тази цел на южнокорейски журналисти ще бъде предоставен достъп до северната част на Панмунджон.

Също така от днес Южна Корея спря излъчването на пропаганда чрез високоговорители по границата със Северна Корея. Десетките високоговорители по границата излъчват силно всичко - от съвременна корейска поп музика до критични информации за Севера.

Властите в Сеул изтъкнаха, че изключването им ще подпомогне създаването на подходяща атмосфера за разговорите в петък.

Северна Корея обяви през уикенда, че замразява ядрените си изпитания и затваря ядрения си полигон. Изненадващото съобщение дойде, докато комунистическата държава се подготвя за исторически разговори с Южна Корея и САЩ.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нарече решението на Пхенян "важно решение по пътя към пълно премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров".