София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Измамници се представят за служители на енергодружества

Телефонните измамници стават все по-изобретателни в хрумките си

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Телефонни измамници вече събират данни за жертвите си и като се представят за служители от електроразпределителни дружества. Това каза Стефан Попов от сектор „Престъпления против собствеността“ на Главна дирекция „Национална полиция“ пред БНР. 
 
Той потвърди, че мошеници звънят на ден на десетки и стотици телефонни номера и на практика всеки човек може да бъде засегнат. Дори и самият него са се опитали да го измамят.
 
Попов коментира, че през последната година най-често използвана е схемата със съдействие на полицият за „разкриване“ на телефонните измамници. При тази схема мним полицай се обажда по телефона, за да бъдат задържани престъпниците, като трябва да бъдат хвърляни на определено място пари. Схемата с пострадал близък също продължава да е актуална за измамниците. По телефона те се държат арогантно и брутално, като прибягват дори и към заплахи за живота.
 
По думите на Попов МВР постоянно работи по линията за спад при регистрирането на такива престъпления. 
"Пари на непознати не трябва да се дават, особено на непознат глас, обадил се по телефона. Не трябва да се хвърлят пари през балкона или прозореца. По телефон лични данни не трябва да се предоставят", припомни още веднъж Стефан Попов.