София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ИЗМИНА ЕДНА ГОДИНА СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО В МИЗИЯ

ЕВРОКОМИСАРЯТ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ОТПРАВИ ПОСЛАНИЕ КЪМ БЪЛГАРИТЕ

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 2 август се навърши 1 година от наводнението в град Мизия. Заместник председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева отправи послание към българите по повод бедствието.

В обръщението си тя припомни, че това е едно от най-големите бедствия в историята на град Мизия. Еврокомисарят изрази възхищението си към всички, които се включиха доброволно в спасителната операция в града. Тя заяви, че хората там продължават все още да възстановяват щетите след наводнението. Георгиева беше наградена от кмета на града д-р Виолин Крушовенски с почетен плакет, във връзка с годишнината от трагедията.
Тя допълни още, че българите трябва да предприемат превантивни мерки, за да се предпазят от бедствия. Според нея това включва по-стабилно строителство и застраховане на имуществото в застрашените райони.
Припомняме, че при наводнението двама души загинаха, а домовете на над 1200 души бяха наводнени и хората бяха евакуирани, като на места водата в града достигаше 3 метра. Близо 700 къщи пострадаха сериозно, а 103 постройки се срутиха или трябваше да бъдат съборени.
Европейският съюз предостави 4 милиона лева в помощ на пострадалия район от фонд „Солидарност“ за възстановяване на щетите.
През 2014 г. България е получила 21 млн. лева от Фонда за наводненията в Североизточна България.