София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изнасят дефицитни у нас лекарства

Това твърдят от партия АБВ

6 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Жизненоважни медикаменти като инсулинови препарати, както и такива за лечение на астма и  левкeмия не достигат за българските пациенти, тъй като те биват изнасяни  паралелно  навън с цел печалба, такива твърдения изказаха от партия АБВ. Те разясниха още, че съществуват няколко схеми за извършването на т.нар. реекспорт. Единствената законна от тях е свързана с внасянето на по-големи количества лекарства, за да може след това значителна част от тях да бъде изнесена и продадена на по-високи цени навън. Сред останалите незаконни схеми е и тази, при която дистрибутори  прекупуват лекарства от аптечната мрежа.
Последният механизъм, посочен от АБВ, представлява отклоняване на лекарства от самите болнични заведения, който обаче по думите им, има най-малък дял от злоупотребите в тази област. 
От партията съобщиха, че благодарение на тези схеми държавата е ощетена с над половин милиард лева и предложиха своите решения.
Те поискаха също по-големи правомощия за Изпълнителната агенция по лекарствата, която да може да ограничава реекспорта, когато става дума за определени медикаменти, за които има недостиг на вътрешния пазар.
До края на срещата обаче от АБВ не посочиха конкретни имена на фирми-дистрибутори на лекарства, които извършват незаконен реекспорт, като препратиха към списъка с всички регистрирани за тази дейност общо 15 компании и намекнаха за една от тях.
Данните, които така и не бяха изнесени в конкретика от АБВ обещаха да представят на Прокуратурата. Предложенията за промени пък предстоят да обсъждат заедно с пациентски организации, НЗОК, Български лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.