София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изненада: Валери Симеонов няма да е вицепремиер

Вместо него – Красимир Каракачанов

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕРБ и Патриотите проведоха среща в рамките на мандата за съставяне на правителство, получен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според източници от ГЕРБ имената в кабинета няма да бъдат обявявани до 4 май, когато правителството ще бъде внесено за одобрение в Народното събрание.

На този етап има промяна в първоначалните анонси и тя е, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов няма да бъде вицепремиер както се твърдеше. Вместо него вицепремиер ще бъде председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който ще поеме и отбраната.

От страна на ГЕРБ вицепремиери ще бъдат Владислав Горанов, който запазва Министерството на финансите, водено от него и в предишния мандат на Борисов, Томислав Дончев, който ще е със същите функции като в предишния кабинет. Третият вицепремиер от ГЕРБ още не е определен.

Постовете си от предишното правителство запазват Лиляна Павлова – на регионалното развитие, Ивайло Московски – на транспорта, Вежди Рашидов – на културата, Красен Кралев – на спорта, Теменужка Петкова – на енергетиката, Николана Ангелкова – на туризма, а Екатерина Захариева сменя правосъдното министерство с това на външните работи.

Очаква се Захариева да бъде заместена от бившата председателка на Народното събрание Цецка Цачева.

За вътрешните работи фаворит е Валентин Радев, депутат от ГЕРБ, и бивш заместник-министър на отбраната.

Образованието вероятно ще бъде дадено на Красимир Вълчев, дългогодишен главен секретар на министерството, а земеделието поема Румен Порожанов, бивш изпълнителен директор на фонд „Земеделие“.

За здравеопазването основен кандидат е началникът на ВМА генерал Николай Петров.

Предложеният от „Атака“ Емил Караниколов ще бъде министър на икономиката, а Нено Димов, бивш заместник-министър в правителството на  Иван Костов ще вземе екологичното министерство.