София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изненадващо: Манолев се отказа да бъде министър

Причините за решението му са „съшити“ срещу него обвинения

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Поводът да ви е поканя днес тук е решението ми да поискам от премиера да оттегли номинацията ми за поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията”. Това заяви на извънреден брифинг в министерски съвет заемащият досега поста заместник министър на икономиката и номиниран да заеме мястото на Ивайло Московски – Александър Манолев.
 
Причината за изненадващото решение на Манолев, по думите му е, че през последните няколко дни той е станал обект на мощна и координирана  атака от страна на  определена медийна група.
 
Съшитите обвинения, за които Манолев говори са лансирани от вестник  „Капитал“. През последните няколко дни изданието излиза с поредица статии, свързани с бизнес-миналото на, неминирания за министър, Манолев, както и предполагаеми негови хулигански прояви и дори вади информация за извършено от него престъпление.
 
„Според регистъра на Софийския районен съд Александър Манолев е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. "Васил Левски". Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции - Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен.“- пише в днешна статия в електронното издание на вестника.
 
По-надолу се уточнява, че въпреки оправдателната присъда по наказателното дело  срещу номинирания за транспортен министър, семейството на починалата завежда срещу него два граждански иска за финансово обезщетение, единият от който е спечелен на първа инстанция.
Манолев обясни, че във връзка с всички тези  преднамерени обвинения, му предстои среща с адвокати, след която ще прецени какви мерки за защита на доброто си име да предприеме и допълни, че  на този етап все още не е решил дали ще се откаже от заемания в момента пост на заместник-министър на икономиката.