София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Износът на ток се е сринал

На годишна база спадът е почти 50 %

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Към началото на септември износът на ток намалява с 45.7 на сто на годишна база. Причината за това е, че в региона предлагането е високо и съответно цените - ниски. Основен конкурент на България е Румъния, пише "Капитал daily".

Според Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, причината за спада в износа от една страна, са ниските цени на горивата, които пряко свалят себестойността на тока от газовите централи, и голямото предлагане. Неговите наблюдения през последните месеци сочат, че заради леко повишената цена в региона българският износ става по-конкурентен.

В същото време се наблюдава спад и в потребеното количество електроенергия на вътрешния пазар - с малко над 2 %.

Производството на електроенергия също спада - с 12.28 на сто към септември.

Спадът на производството ще се отрази негативно и върху резултатите на основните държавни производители за полугодието НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", което ще се види и в годишните им резултати.