София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изправят Асад пред трибунал

Открити са доказателства за използването на химическо оръжие в Идлиб

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч" информира, че са открити доказателства за използването на химически оръжия в сирийския град Хан Шейхун. Организацията предлага Русия и Иран да окажат натиск върху сирийските власти и да бъде организирано международно разследване на инцидента, при който загинаха 92 души.
В доклада на международната организация за човешките права, публикувана на 2 май, гласи, че на мястото, където се предполагаше, че са използвани химически оръжия са открити фрагменти от съветската бомба ХАБ-250, пълни със зарин.
Разпитани са 60 души, притежаващи информация от първа ръка за използването на токсични вещества, както и за непосредствените последици от това, сочи докладът на организацията
Разгледахмедесетки снимки и видеоклипове от мястото на атаката. Материалите, които взехме, са с публичен достъп в интернет и сме получили директно от местните жители, посочват от правозащитната организация.