София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Израелската полиция забрани на мъже под 50 години да се молят в Йерусалим

Решението е взето след нови сблъсъци между полицията и палестинци

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Израелската полиция съобщи, че ще забранят на мъжете на възраст под 50 г.да присъстват на днешните молитви на мюсюлманите в джамията "Ал Акса", Храмовият хълм в Йерусалим, съобщава АФП.

Решението е взето след нови сблъсъци между силите на реда и палестинци. Припомняме ви, че Израел премахна мерките за сигурност в свещения град, което впоследствие накара палестинците да прекратят бойкота. В четвъртък следобед хиляди мюсюлмани се стекоха към джамията. Малко след това възникнаха и нови сблъсъци. Според Палестинския червен полумесец около 100 души са ранени.

След направена оценка на сигурността е решено, че има индикации за провеждане на демонстрации и ще настъпят безредици, се казва в съобщение на полицията.

Само на мъжете на над 50 г. и на жените на всички възрасти ще бъде позволено. Пътищата около Стария град ще бъдат с ограничен достъп, предприети са всички необходими мерки за превенция и отговор при възникване на насилие, допълва полицията.

Свещеното място в града включва джамията "Ал Акса" и Купола на Скалата.