София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изследват стоки и напитки за двоен стандарт

Нелоялните търговци ги грозят санкции

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

До края на годината предстои да бъдат извършени нови изследвания за двойния стандарт на стоките. Този път освен храни ще бъдат изследвани и редица други продукти, също така и напики, съобщи 24 часа.

За първи път ще бъдат взети проби от алкохолни напитки като вино, уиски и водка. Българските напитки ще бъдат сравнени с напитки от същата марка, но взети от чужбина.

Проверките за двоен стандарт този път ще обхванат  перилни препарати и козметика.

Методиката на проверяване ще бъде както досега – първоначално се сравняват етикетите от на стоки от България и Западна Европа. Ако на тях е изписано съдържанието на вещество, което е по-евтино или е в по-малко количество, ще се преминава към лабораторни изследвания. Акредитирани лаборатории към европейските институции ще се произнасят има ли двоен стандарт при някоя от стоките. Ако се установи нарушение, производителите ще трябва да гарантират, че ще спазват правилата на всички държави или да си понесат санкции.

Все още не е ясно дали, когато се установят различия при дадени продукти, те ще влизат в европейски регистър, които да помага на потребителите да правят информиран избор при покупката си.

Според новите изменения в директивата за нелоялни търговски практики ще бъдат обявени тези случаи, при които има разминаване в съдържанието и качеството на продукти от една и съща марка. При установяване на такива случаи на търговеца ще бъде налагана санкция, която е процент от оборота му за изминал период от време.

Депутатите в Европарламента приеха тези решения след като стана ясно, че в Източна Европа се продават храни и напитки с различно съдържание и качество от тези в Западна Европа. Пример за това са шоколадите – тези на българския пазар съдържат по-малко какао и лешници.

Преди дни бюджетната комисия в Европейския парламент одобри отпускането на 1,26 млн.евро за борба с двойните стандарти в ЕС по искане на евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков.