София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ИЗСЛУШВАТ ЕДИНСТВЕНИЯ КАНДИДАТ ЗА ШЕФ НА НЗОК

Д-р Комитов е бивш зам.-директор на НЗОК

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Изслушването на единствения кандидат за поста началник на Националната здравноосигурителна каса ще бъде проведено днес следобед. Срещата между депутатите и единствения претендент д-р Глинка Комитов ще се състои на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.
В момента поста е заеман от досегашния шеф на касата д-р Румяна Тодорова. Това решение беше взето чрез гласуване на депутатите, за да няма забавяне на средствата от страна на НЗОК към аптеките и болниците. Мандатът на Тодорова изтече на 12 февруари.
Единственият кандидат за поста д-р Комитов е издигнат от парламентарната група на ГЕРБ. Дългогодишният опит на Комитов в сферата на здравеопазването е основният мотив за кандидатурата му, посочват гербаджийте. За освободеното място  се спрягаха още двама кандидати - д-р Караджов, бивш шеф на  здравната каса в Пловдив и настоящата началничка на НЗОК СОФИЯ  д-р Румяна Тодорова. Но и двамата се отказаха в последния момент.
Д-р Глинка Комитов е бил зам.-директор на НЗОК. До 2013 г. пък е бил начело на Столичната здравноосигурителна каса.
След насроченото за 15:00 часа изслушване, кандидатурата на д-р Комитов ще бъде предложена за гласуване и в Пленарна зала.