София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изтеглянето на Конвенция не е повод за гордост

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Не можем да сме горди от това, което направихме. В деня, в който конвенцията бе изтеглена от Народното събрание, едно младо момиче в България, в столицата й, загуби живота си- зверски пребито от приятеля си, за който са знаели съседите, роднините, полицията. Ще кажете, че една конвенция не е панацея. Да, ще бъдете прави, но къде е волята за промяната на законите, къде е волята да се справим с тези чудовищни случаи?“ 
 
 
С тези думи в защита на оттеглената вчера от правителството Истанбулска конвенция, вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на конференция в столицата, посветена на правата на жените. По време на нея бяха засегнати и редица важни проблеми, свързани с продължаващото неравенство между половете.
 
 
Подобно е положението, когато говорим  за безработицата в съюза -19% за мъжете  и 25% за жените, както и за заемането на високи постове във фирми или в държавата от дамите. Най-големият проблем обаче остават насилието над жените, както и стереотипите, които до съвсем скоро са били норма за поведение и за жалост, все още не са напълно преодолени.
 
 
В края на дискусията Йотова обобщи, че Европа създава множество документи, в които на хартия брани правата на жените, но в по-голямата си част те са декларативни и определи като красиво бижу, което слагаме върху себе си, но рядко поглеждаме, а за доказателство в тази посока цитира и думи от есе на ученичка, участвала в конкурса „Посланик за един ден“, в което  момиче пише: „Толкова сме привикнали към неравенството, че сме спрели да го забелязваме“.