София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изтече срокът за продажбата на къщата на Яворов

Утре ще стане ясно ще има ли тя нов собственик

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Срокът за втория опит за продажба на  един от най-значимите паметници на културата в столицата, а именно софийският дом на поета-революционер Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова, изтече днес.
 
Припомняме, че от години над масивната къща в центъра на столицата, обявена за паметник на културата, сякаш тегне проклятие.
 
Домът, в който първо Лора, а след това и самият Яворов отнемат живота си, след като за период от време работи като действащ музей, затваря врати, заради невъзможност да бъде ремонтиран.
 
В края на 2017-та, след успешна реставрация и  укрепване на постройката, къщата отвори отново врати за посетители. След по-малко работа обаче се оказа, че тя е собственик на частно лице, което я ипотекирало и поради невъзможност да покрие дълговете си, тя подлежи на публична продан.
 
През ноември 2018-та година къщата на Яворов беше качена на страницата на Камаарата на частните съдебни изпълнители и предложена за продан за сумата от 1 628 758 лв. Тъй като на търга тогава не се яви нито един кандидат, беше насрочена нова продажба,а цената, както го изисква законът беше свалена с 10%. 
 
Така домът на поета се оказа за втори път заплашен от възможността да попадне в ръцете на собственик, чийто намерения не са ясни. Срокът на втората продан изтече именно днес 21.01.2019, а сумата, за която се предлага възлиза на  1 465 882 лева.
 
Пред телевизия "Евроком" сътрудник на частния съдебен изпълнител Мирослав Колев заяви, че утре предстои от кантората да проверят в съда, постъпили ли са наддавателни предложения и едва тогава ще могат да дадат информация по случая.
 
В началото на месеца "Евроком" се свърза и със Столична община, от където заявиха, че нямат намерение да участват в търга. Оттам обясниха, че са почти сигурни, че и този път няма да има кандидати, тъй като в момента тече и съдебно дело по изясняване на собствеността, резултатът, от който ще стане ясен най-рано в началото на февруари.
 
Като  окончателно решение на проблема с имота от Столична община виждат, след като се изясни собствеността, държавата да я закупи и да я остави на грижите на общината.