София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изтича времето за коалиция в Германия

Свършва ли кариерата на Ангела Меркел

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Изтича времето за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Преговарящите – блокът на канцлерката Ангела Меркел – Християндемократичният съюз и Християнсоциалният съюз, от една страна, и Зелените и и Свободните демократи – си дадоха срок до края на седмицата, за да постигнат съгласие по спорните теми – най-вече за имиграцията и за климата.

ХДС/ХСС настояват да бъде установен праг на бежанците от 200 000 души, които Германия може да приема, докато Зелените са против да има фиксирани ограничения. Зелените искат също така забрана на използването на въглища за енергийни цели, както и постепенно ограничаване на използването на двигатели с вътрешно горене, докато другите партии в потенциалната коалиция смятат, че това ще се отрази негативно на германската икономика.

Ако не бъде намерен компромис, единственият вариант е нови избори през 2018 година и това вероятно ще означава край на политическата кариера на Меркел, управлявала Германия през последните 12 години.