София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изтребител F-35 се разби в Южна Каролина

Пилотът се е спасил

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Изтребител F-35B се разби в Южна Каролина по време на тренировъчен полет. Пилотът се е спасил с катапултиране. Това е първият случай на катастрофа от със самолет от този тип.

Видео от предполагаемото място на катастрофа се появи в социалните мрежи. Виждат се облаци дим, които се издигат над земята един час след инцидента.

F-35 е бомбардировач от пето поколение. Той е единствената модификация на самолета с възможност за вертикално кацане, за което се нуждане от минимално разстояние.

Програмата за създаването му вече струва около половин трилион долара, като това е най-скъпата програма за производство на оръжие в историята. Разработчиците бяха изправени пред много проблеми, изразходваха стотици милиарди долари повече от планираното и закъсняха с въвеждането на самолетите в експлоатация с поне седем години.

Цената на изграждането на един F-35 се оценява на 150 милиона долара, а цената на един полет на час е 35 хиляди долара.