София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Известия“: Руснаците масово се завръщат в родината си

146 585 руснаци са се завърнали у дома през 2016

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Почти 150 хиляди руснаци са се завърнали от чужбина през 2016, сочат данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи. Информацията е потвърдена от Министерството на външните работи на Руската федерация. Чрез държавната програма за доброволно преселване на сънародниците, все повече и повече граждани са се завърнали в границите на родината си. През последната година от ЕС са се завърнали 30 хиляди души, пише вестник „Известия“.
Медиите започнаха да представят Русия като основна заплаха не само за страните от Западна Европа, но също така и за глобалната сигурност. Русофобията в Европа е нараснала през 2014 г., когато Западът обвини Москва в агресивни действия срещу Украйна, коментира авторът.
Председателят по международни въпроси в Русия Константин Косачев заяви, че промяната в отношението на Запада към Москва е очевиден фактор при решението на руснаците да се върнат в родината си.
Демонизацията на Русия, нейните граждани и сънародници, живеещи в чужбина, допълнително мотивира хората да се върнат към родината си, коментира пред "Известия" дипломатът.
Някои европейски страни са отишли толкова далеч, че са започнали да сравняват Русия с нацистка Германия.
Ситуацията в последно време е станала наистина непоносима. Нивото на русофобия е достигнало такава степен, че по превозните средства в Прага има надписи с анти-руски знаци, а на улицата бихте могли да получите забележка за това, че говорите на руски език.
Отношението към Русия в действителност разделя европейската политическа сцена и обществото на два лагера. Подкрепата на антируската пропаганда от западните медии и политиците в голямата част от жителите формира отрицателно становище за страната. Опозицията остава едно малцинство, което се опитва да защити доброто име на Москва.
По-голямата част от медиите изкривяват информацията, за да запазят чувството на страх в населението на Европа от Русия.
Руснаците са изправени пред по-големи предизвикателства при намирането на работа поради езиковата бариера. В балтийските страни са приети редица закони, които ограничават рускоезичното население. През 2015 г. в Латвия се слага забрана за говорене на руски по време на работа, припомня изданието.
Руснаците, които се преместват в Европа, са принудени да работят на нископлатени позиции. Те не са в състояние да се конкурират с местните граждани поради не достатъчно добро владеене на местния език.
Според Министерството на вътрешните работа на Русия 146 585 руснаци са се завърнали у дома през 2016. Според експерти около една трета от тях са се върнали в Русия по политически причини. Провалът на западните сили за ефективно интегриране на рускоезичното население е един от основните фактори.
Ако политическата ситуация в света не се промени през 2017 г., ще ставаме свидетели все по-често на това, как рунаците не желаят да живеят в чужбина, пише „Известия“.

Преведено от: http://izvestia.ru/news/669132