София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредна ситуация е обявена в Калифорния заради пропукана язовирна стена

Евакуирани са повече от 190 000 души

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Губернаторът на щата Калифорния Джери Браун разпореди въвеждането на извънредна ситуация, във връзка с разрушенията на най-високата в САЩ язовирна стена и обявената евакуация сред населението наоколо, се съобщава на сайта на губернатора.

"Намирам се в пряк контакт със сътрудниците от службите за спешна помощ, които са се заели със ситуацията в Оровил“, се казва в изявление, публикувано на сайта на губернатора. „Щатът е изпратил необходимият персонал и ресурси, които да се справят със сериозната ситуация“, съобщи губернаторът.

Властите в Калифорния съобщиха за евакуацията на почти 190 хиляди души. Евакуацията засяга градовете и населените места Лайв Ок, Мерисвил, Утиленд, Пламас Лейк, Оливхерст, Гридли, Оровил и Юба-сити. Властите преприеха мерки по понижаването на нивото на водата в езерото Оровил.

До незабавно предупреждение за евакуация се стигна преди няколко часа, заради разрушения на най-високата в САЩ язовирна стена в град Оровил. Силните дъждове доведоха до разрушения в основната, а след това и в спомагателния преливник. Шерифът на окръга заяви, че разрушенията на аварийния водосбор може да предизвика „неконтролируемо изтласкване на вода от езерото Оровил“.

За да бъде избегната авария от преливане, изпускането на язовира е усилено до 2,8 хиляди кубически метра в минута. Властите също предприеха действия по спадането на водното равнище на езерото Оровил. Обемът на водата в езерото се оценява на над 4,3 милиарда кубически метра.