София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредни преговори по „Brexit“ в Брюксел идната седмица

Очаква се дискутиране на условията по напускане

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Извънреден кръг от преговори по излизането на Великобритания от Европейския съюз ще се проведе следващата седмица в Брюксел. Това заяви главният преговарящ по „Brexit“ Мишел Барние.

От Брюксел и Лондон промениха съществуващия ред на преговорите, които се провеждат всяка последна седмица от месеца, за да успеят да реализират още една преговорна сесия до срещата на ЕС на 19-20 октомври.

След срещата, страните възнамеряват да преминат от дискусия по условията за напускане към втората фаза на преговорите, свързана с обсъждане на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, докато не завърши първия етап.

Барние отново подчерта, че страните все още не са достигнали напредък нито по единия, нито по другия въпрос от трите главни за фазата на преговорите. Това са въпросите за финансовата регулация, социалните гаранции за гражданите на ЕС и Великобритания на териториите им, както и пограничния режим с оставащата в общността Ирландия.