София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извънредните ваканции ще се определят от директорите и ще бъдат до 3 дни

Промяната е част от стандарта за организация на дейностите в училищата

8 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Извънредните ваканции, поради прекъсване на отоплението или грипна епидемия ще се определят от директорите на училищата или от кметовете на града там, където учебните заведени са общински. Промяната е част от Стандарта за организация на дейностите в учебния процес на Министерството на образованието и науката.
 
Директорите на школа ще определят и организацията на часовете. Ваканциите ще бъдат общо пет – есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна.
Есенната ваканция ще бъде от 22-и октомври до 2-и ноември, пролетната е от 1-и до 9-и април, междусрочната от 8-и до 12-и февруари, а лятната, в зависимост от дата на завършване за различните класове. Дванадесетокласниците ще завършат на 19-и май. 
 
Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 26-и май, тогава ще бъде и националното външно оценяване по същия предмет. Зрелостният изпит по математика е на 29-и май, когато ще бъде и външното оценяване по предмета.
 
Приемът на брой ученици от 1-и до 5-и клас ще бъде отговорност на директорите. Те ще трябва да съобразят броя на паралелките и местата с възможностите на сградния фонд. За първокласниците се предвижда централизиран прием, който ще бъде съобразен с адреса на семейството. Предимство ще имат деца с увреждания, такива без един или двама родители, както и кандидати, чиито братя или сестри учат в избраното училище.
 
В целодневните занимания за учащи в начален етап също има промяна. Часовете по самоподготовка ще могат да бъдат до четири часа, в зависимост от обема домашни, а когато задълженията са по-малко, тогава часовете на по занимания по интереси ще се отделя повече внимание.
 
Учениците в пети клас ще могат да влязат в математическа или природоматематическа паралелка след явяване на Национално външно оценяване при завършване на четвърти клас.  Към резултатите от оценяването ще се прибавят оценките от четвърти клас, превърнати в точки, както и резултатите от участие в състезания на национално ниво, каквито например са олимпиадите.
 
Седмокласниците, изкарали двойки на изпитите няма да могат да влязат в елитните гимназии. Те ще имат право да се класират в определени профилирани паралелки.
 
Формирането на бал за прием след осми клас ще става с точки. Явяването на Национално външно оценяване по български език и литература и математика е задължително. Резултатите от тях ще бъдат представени под формата на точки. Тежестта от изпитите е по-голяма от текущите оценки по двата основни предмета. Максималният брой точки за двата предмета е 400. Явяването само на едни от двата изпита е с максимален брой 200 точки, които ще бъдат достатъчни само за прием в обикновена паралелка.
 
В страната има 560 училища на двусменен режим. Началото на учебните часове се запазва както до сега от 7:30 сутринта, а краят на деня ще бъде до не по-късно от 19:30 часа вечерта. Междучасията в тези училища ще бъдат по 10 минути, а след третия час сутрин и следобед ще бъдат по 5 минути. Продължителността на часовете ще бъде 40 минути, а в училищата с една смяна ще бъдат по 45 минути.
Сливането на часове в блок от часове ще се прави само за ученици след седми клас, като на ден ще може да има не повече от три блока.