Гледай
на живо

Извънредното положение в Турция приключи

След две години режимът бе отменен

Извънредното положение в Турция приключи Срокът на извънреден режим в Турция, въведена преди две години, завърши, съобщава Анадолската агенци... thumbnail text

Срокът на извънреден режим в Турция, въведена преди две години, завърши, съобщава Анадолската агенция.

Извънредното положение престана да функционира в четвъртък в 1 часа местно време. То обаче ще бъде заменено от нов, значително по-строг от досегашния закон за тероризма.

По-рано прессекретарят на турския президент заяви, че извънредното положение може да бъде възобновено в случай на терористична заплаха.

Режимът на извънредна ситуация бе въведен в Турция след опита за преврат през юли 2016 г. за период от три месеца. Той беше удължаван седем пъти за тримесечен период с одобрението на правителството. За последен път извънредното положение бе удължено на 18 април. Турската опозиция, както и редица лидери от ЕС, критикуваха продължаването на извънредното положение, тъй като според тях това е заплаха за правата и свободите на гражданите.

В рамките на режима на извънредна ситуация бяха уволнени десетки хиляди държавни служители, още толкова арестувани. Над 1500 души, включително войници и представители на медиите бяха осъдени на доживотен затвор по обвинение във връзка с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен.