София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извършителят на атентата в Манчестър е имал връзка с „Ал Каида“

През последната година Абеди е пътувал до Либия

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Заподозреният в извършването на атентата в Манчестър 22-годишния Салман Абеди, е имал връзка с терористичната организация „Ал Каида“ и е подготвял заминаване в чужбина, съобщава NBC.

Самоличността на Абеди е установена по банковата му карта, намерена на мястото на взрива и е потвърдена с помощта на технология за разпознаване на лица.

По данни на представител на разузнаването на САЩ, Абеди е пътувал до Либия през последната година, като е посещавал и други страни.

Вестник „Times“ цитира приятелка на Абеди, която написала, че младежът преди дни се върнал от Либия, където вероятно е преминал подготовка в лагер за бойци. Полицията и разузнаването проверяват тези данни.

Източникът отбелязва, че взривената бомба е била голяма и сложна. За нейното създаване са използвани материали, които се доставят във Великобритания.

Това означава, че вероятно някой е помагал на Абеди. По думите на източника, следователите се опасяват, че заподозреният може би е членувал в терористична клетка. Броят на членовете й не е известен. Представител на американското разузнаване не изключва възможността за последваща атака.

NBC съобщава, че преди време роднини на Абеди, са информирали британските власти, че той представлява заплаха.