София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Извършителят на атентата в Санкт Петербург е обвинен в тероризъм

Полицията не разкрива самоличността му

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Следственият комитет на Русия съобщи, че са повдигнати обвинения в тероризъм на заподозряния, организирал и извършил бомбен атентат в хранителен магазин в Санкт Петербург по-рано тази седмица, информира Ройтерс.

Заподозряният, чиято самоличност не се разкрива от следователите, "преднамерено е направил и е сложил самоделно взривно устройство" в магазин на веригата "Перекресток" във втория най-голям град в Русия.

Задържаният е казал пред разследващите, че е бил мотивиран от "омраза към организаторите и участниците" на занятия, които е посещавал, допълват от комитета, но не разкриват подробности.

Следователите отбелязаха, че заподозряният също е скрил в близост до мястото на експлозията две флашки с информация за действията си и снимки с бомбата.

Арестуваният ще премине през психологически тест. Той е бил лекуван от лекари още от 19-годишна възраст, но не се разкрива от какво заболяване.

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за атаката, макар че не разкри доказателства, с които да потвърди съпричастността си.