София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Иззеха 550 антики от дома на безработен мъж в Никопол

Най-вероятно антиките са използвани за изработването на фалшификати

8 годиниКрими 13 Боряна Райчева

50-годишен мъж от Никопол е задържан за 24 часа, след като от жилището му бяха иззети над 550 антики, съобщи плевенската полиция днес. При обиска в сряда униформените попаднали на колекцията. В нея преобладавали различни по форма и размери елементи, изковани от метал, парченца от бижута, глинени гърнета и керамични фрагменти. Според археолози ценностите са от Римската епоха - II и IV век.

По първоначални данни на разследването притежателят на предметите не е замесен в организирана престъпна група за търговия на антики. При разпита той обяснил, че е безработен и практикува хобито си да събира древни предмети. При претърсването на къщата му обаче са открити материали за отливки. Вероятно мъжът е използвал оригиналните елементи, за да прави фалшификати, които после е продавал като истински, допускат криминалисти.