София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жан-Клод Юнкер: Благодаря, България!

Шефът на ЕК оцени председателсвтвото ни като забележително

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи председателстовто ни на Съвета на ЕС като голям успех за България. „Представянето ви беше забележително. Това се отнася за правителството, премиера, министъра по европейските въпроси и председателството Лиляна, но също и заради качествата на държавните служители в България. Много съм доволен от резултатите, които постигна България, Добра работа!“, каза в интервю за БНТ Юнкер.

По думите му правителството и българските граждани са гледали в една посока през всичките шест месеца и подчерта, че 81% от българите са оценили председателството като упешно. „Репутацията ви нарасна. Никой не поставя под въпрос мястото на България в ЕС. Всеки сега смята, че България играе не просто роля, а централна роля в Европа“, отбеляза шефът на Еврокомисията.

Юнкер подчерта и ролятана на България за процеса на присъединяването на Западните Балкани към ЕС. „Вашият премиер Бойко беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло. Но той инициира процес, които ни позволява да започнем преговори с Македония - вече можем да си позволим да кажем Македония, и с Албания. Тези преговори за присъединяване ще започнат през юни-юли 2019“, обясни Жан-Клод Юнкер.

По повод политиката на Евросъюза по темата за миграцията, той изрази разочарование от неприемането на петте законодателни предложения на Европейската комисия и подчерта това трябва да се свърши по време на австрийското председателство.

Юнкер изтъкна заслугите на България за приемането на директивата за командированите работници и работата ни по отношение на възобновяемите източници на енергия.

„Има и други големи постижения, например нещо, което не е лесно и за което медиите никога не говорят. 100 срещи между евроакомисия, парламент и съвет - това е рекорд за всички председателства на ЕС“, подчерта председателят на Европейската комисия.

„Ние сътворихме история, когато решихме да приемем България, Румъния и другите страни от региона в ЕС. Обичам момента, в който подписах договора за присъединяване на България, защото в този ден си казах - сега съединяваме европейската история и европейската география. А България играе централна и важна роля във всичко това. Благодаря, България! Благодаря!“, заключи Юнкер.