София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР: ЕВРОПА НЕ Е ИГРА НА ПОКЕР

НИТО ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ В ЕВРОЗОНАТА НЕ МОЖЕ ДА Е СРЕЩУ ДРУГИТЕ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер даде пресконференция по повод събитията на Европейския съюз за събитията в Гърция. Той каза, че в Еврозоната има 19 държави с единна валута и не може една от тях да бъде срещу другите.

Той посочи, че ЕС се състои от разбирателство: „Това е една Европа, в която можем да работим решително и търпеливо, без да има противоречие в националните интереси. В Европа на единната политическа воля не може да се проявява национален егоизъм и нито една демократична държава не е по-важна от другите“ - допълни той.
Юнкер заяви, че не може да си представяме Европа като блъф, като игра на покер, в която има губещи и печеливши и сподели, че е натъжен от последните събития – едностранното прекратяване на преговорите от Гърция в петък с обявяването на референдум. Той подчерта огромните усилия от страна на ЕК за постигане на балансирано и честно споразумение, в което пакета от мерки не предвижда намаляване на заплатите и пенсиите. Той се обърна към гражданите на Гърция да гласуват на референдума в неделя с „да“, защото „не“ би дистанцирало страната от ЕС и Еврозоната.
Юнкер припомни, че и други държави-членки са преминали през тежки времена и даде за пример Ирландия или Кипър, чиито правителства са взимали сложни решения и са платили висока цена. „Нашите приоритети трябва да бъдат отговорност, а не индивидуална биография.“ - заяви председателя на Европейската комисия и накрая подчерта, че вратата за Гърция е отворена.
Междувременно градският транспорт в Атина ще е безплатен от днес до 6 юли, докогато са затварени банките в страната. Решението ще струва 4 млн. лева. Гърция продължава да бъде на крачка от фалита, след като на 30 юни в 18ч. изтича срока за изплащането на 1.5 млрд. евро към МВФ.