Гледай
на живо

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР ПОИСКА ЕС ДА ПРИЕМЕ ОЩЕ 120 000 БЕЖАНЦИ

ЮНКЕР: УСЕЩА СЕ НЕДОСТИГ НА ЕВРОПА И НЕДОСТИГ НА СЪЮЗ

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР ПОИСКА ЕС ДА ПРИЕМЕ ОЩЕ 120 000 БЕЖАНЦИ Европа трябва да продължава да приема бежанци. Това заяви категорично председателят на Европейската ... thumbnail text

Европа трябва да продължава да приема бежанци. Това заяви категорично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в своята първа реч за състоянието на Съюза.
По негови думи броят на мигрантите в държавите-членки е само 0,11 % от цялото население на общността. "Сега не му е времето да се страхуваме, а да покажем човечност и човешко достойнство. Ние, европейците, не трябва да забравяме, че почти цялото население на този континент в даден момент е било от бежанци", допълни още Юнкер.
Ето защо Юнкер призова за по-голям брой прием на бежанци в европейските страни от до момента приетите 40 000 души. Според него в квотите за разпределение трябва да бъдат включени още 120 000 мигранти и това да бъде задължение на държавите. Те ще бъдат подредени по списък, според това коя иска и не желае да приема още бягащи чужденци. "Няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец. Наближава зима, наистина ли искаме да оставим цели семейства да спят по гари в Будапеща, да треперят от студ, да гладуват по палатки и лагери. Така ли ще се отнасяме към тези, които бягат от зверствата?", заяви Юнкер.

Юнкер призова страните от общността да увеличат спешния фонд за африканските страни и той да стане 1,8 млрд. евро. "Европейският съюз не е в добро състояние, заяви Жан-Клод Юнкер, няма смисъл да гледаме с розови очила. Усеща се недостиг на Европа и недостиг на съюз в ЕС и това трябва да се промени", категоричен беше председателят в началото на ежегодната си реч  "Състоянието на съюза", отправена към Европейския парламент.