София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЖАН-КЛОД ЮНКЕР ПОИСКА ЕС ДА ПРИЕМЕ ОЩЕ 120 000 БЕЖАНЦИ

ЮНКЕР: УСЕЩА СЕ НЕДОСТИГ НА ЕВРОПА И НЕДОСТИГ НА СЪЮЗ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европа трябва да продължава да приема бежанци. Това заяви категорично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в своята първа реч за състоянието на Съюза.
По негови думи броят на мигрантите в държавите-членки е само 0,11 % от цялото население на общността. "Сега не му е времето да се страхуваме, а да покажем човечност и човешко достойнство. Ние, европейците, не трябва да забравяме, че почти цялото население на този континент в даден момент е било от бежанци", допълни още Юнкер.
Ето защо Юнкер призова за по-голям брой прием на бежанци в европейските страни от до момента приетите 40 000 души. Според него в квотите за разпределение трябва да бъдат включени още 120 000 мигранти и това да бъде задължение на държавите. Те ще бъдат подредени по списък, според това коя иска и не желае да приема още бягащи чужденци. "Няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец. Наближава зима, наистина ли искаме да оставим цели семейства да спят по гари в Будапеща, да треперят от студ, да гладуват по палатки и лагери. Така ли ще се отнасяме към тези, които бягат от зверствата?", заяви Юнкер.

Юнкер призова страните от общността да увеличат спешния фонд за африканските страни и той да стане 1,8 млрд. евро. "Европейският съюз не е в добро състояние, заяви Жан-Клод Юнкер, няма смисъл да гледаме с розови очила. Усеща се недостиг на Европа и недостиг на съюз в ЕС и това трябва да се промени", категоричен беше председателят в началото на ежегодната си реч  "Състоянието на съюза", отправена към Европейския парламент.