София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жандармерия и протести пред парламента

Депутатите излизат лятна ваканция

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В последния си работен ден, преди дългата лятна ваканция, депутатите извикаха жандармерия пред парламента да ги пази от гнева на протестиращите.

Два са лагерите на недоволни пред Народното събрание и днес. На протест излязоха от национално представителните организации на хората с увреждания - Съюзът на инвалидите и Съюзът на слепите. Те недоволстват от готвената реформа в сектора, но се обявиха за продължаване на диалога с властта по новото законодателство за хората с увреждания.

Вчера министърът на социалната политика Бисер Петков донесе лично на протестиращите два варианта на законопроекта за интеграция на хората с увреждания и покани майките да се върнат в работната група към социалното министерство.
Нито един от двата лагера все още не се е запознал подробно с предложените варианти на закона.

От национално представените организации настояват да се продължи реформата и денс пред парламента се събраха около стотина техни представители, които поискаха да продължи работата по новото законодателство. Те застъпват тезата, че оценката на хората с увреждания трябва да се прави от Агенцията за социално подпомагане, което е заложено в един от двата законопроекта.

Пред парламента днес са и майките на деца с увреждания. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с детски играчки и с простор със снимки на децата им, с посланието да мислят за тях докато са във ваканция. „Докато депутатите си почиват, някои от децата ни може би няма да дочакат есенната сесия на парламента. Просто ще си отидат“, каза една от майките.

Те категорично отказаха поканата на Петков да се върнат в работната група към социалното министерство в понеделник, защото тогава организирали протест.

Майките казаха, че ще коментират вариантите на новия законопроект единствено с писмено становище.