София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Желязков: Влаковият инцидент е форсмажор

Трима души остават за лечение в болница след инцидента

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Влаковият инцидент, случил се снощи, вследствие на падналата скална маса на релсите на жп линията Благоевград-Петрич, е типичен случай на непредвидимо обстоятелство, коментира пред журналисти транспортният министър Росен Желязков.
 
Припомняме, че снощи в 18:55 часа огромна скала се стоварва върху  локомотива на влака от Петрич за София.  Инцидентът е станал на излизане от последния тунел в дефилето в посока гара „Черниче“. Локомотивът буквално е повдигнат над релсите, покатервайки се над скалните късове. 
 
След падането на скалната маса, малко след 19:00 часа при стартиралата незабавно спасителна операция, вагоните са издърпани назад, за да могат пътниците да се евакуират по въжения мост, намиращ се на 500 м след Османска чешма в посока Кресна. При удара има и съборен стълб на контактната мрежа, напрежението е било спряно и така не се е стигнало до допълнителни инциденти.
 
При произшествието са пострадали общо осем души, като трима от тях са настанени в болница, без опасност за живота, а други петима са прегледани и пуснати за домашно лечение. Сред ранените са машинистът, помощник-машинистът на композицията, началник-влакът и един пътник. 
 
Тъй като място е трудно достъпно, това е затруднило изключително много спасителната операция. Въпреки това, всички общо 55-ма пътници от вагоните са изведени. 
 
От Националната компания по железопътна инфраструктура съобщиха,че работата по отстраняването на подвижния състав от линията е продължила до 2 часа през нощта. 
 
Сега предстои да се направи и проверка на целия скален откос, който е над линията, като целта е да се установи дали  има опасност от още срутвания. Едва след това, екипите на железопътната компания ще преминат към вдигане на локомотива, обясни генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски. Към настоящият момент линията е затворена, като се очаква отварянето й да се случи до 48 часа.
 
По-рано днес от Националната компания "Железопътна инфраструктура" съобщиха, че зарази нова опасност от свлачище на кална маса временно е преустановено  движението по теснолинейката в междугарието Белица-Разлог. Там, при редовен денонощен обход е регистрирана нестабилна скална маса, като за справяне със ситуацията, специалисти от компанията ръчно обезопасяват мястото.