София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жена, жертва на домашно насилие, осъди България

Комитетът към ООН постанови пострадалата да получи обезщетение и законова закрила

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени настоява България да направи промени в Закона за защита от домашно насилие. След като две съдебни инстанции в България не приеха доводите на жена, жертва на домашно насилие, за системен тормоз от съпруга ѝ, комитетът постанови пострадалата да получи обезщетение и законова закрила, предава БНТ.

В продължение на 10 години жената, живееща в Пловдив, страдала от тежкия характер на своя съпруг. Заради високоплатената работа на мъжа, семейството заедно с двете им деца заминават за Полша. Там успелият бизнесмен създава нови семейни правила – забранява на съпругата си да излиза, подлага я на психически тормоз и физическо насилие.

След като не получава закрила и от полските власти жената се връща в България и завежда дело за системен тормоз в Пловдивския районен съд.
"Нашият съд прецени, че всичко онова, което се е случвало, не представлява домашно насилие", обяснява адвокат Милена Кадиева.
Като последна възможност да получи справедливост българката сезира Комитета по правата на жените към ООН.
"По този начин държавата ни беше осъдена, че българският съд не е свършил своята работа и не е защитил жена и две деца, пострадали от домашно насилие", подчерта адвокат Кадиева.