София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жена от Мосул разказа как бойци от ИДИЛ измъчват деца до смърт

Там властва законът на терористите

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

По време на окупацията на Мосул, терористите от „Ислямска държава“ прибегнали към зверски мъчения, не щадящи дори жените и децата, съобщи агенция „Sputnik Arabic“, цитирайки жителка на града, с псевдоним С.

С. разказала, че терористите от ИД нападали малки деца, оставени без надзор, и жестоко издевателстват над тях.

С. съобщила за два случая на похитени момичета, които не били навършили десет години. Жените от ИДИЛ ги хващали и предлагали на родителите им сами да изберат наказанието: камшик или „ужилване“.

Родителите избрали „ужилване“, предполага се че в най-лошия случай на тялото на детето ще останат следи от зъби.

Всъщност „ужилване“ се прави със специални метални приспособления, които нанасят дълбоки, болезнени рани. В резултат на това момичетата умират от силна кръвозагуба.

Бойците имали строги изисквания към дрехите на жителите на града и жестоко наказвали за всяко несъобразяване с „дрес кода“.

Жените са задължавани да носят черни дрехи, дори чорапи, а чантата не бива да се отличава по цвят. Разрешава се носенето на само на равен под, а какъвто и да е било грим, е забранен.

Още един задължителен елемент от облеклото са ръкавиците. Бойците дори заставяли жените да скриват лицата си с два слоя плат. Много от тях не могат да дишат в такива дрехи и месеци не излизат от къщи.
По думите на С., по време на окупацията, по целия град стояли „наблюдатели“, които внимателно проучват всеки човек. Избягването на срещи с тях е невъзможно. Винаги бихте могли да получите камшик или глоба за всяко престъпление, и няма оправдание за терористите, които не са заинтересовани.

Веднъж на пазара в източен Мосул, бойци спрели една жена и свалили покривалото от лицето й, след което и нанесли 30 удара с камшик на улицата. Съседите наблюдавали и мълчали срещу насилието, не направили нищо, защото се страхували да не бъдат на нейно място. След няколко часа пребитата жена починала.

„Наблюдателите“ от ИДИЛ следят не само жени. Те искат от мъжете да не бръснат брадите си и да носят панталони, като тези на терористите. Пушенето се наказва много жестоко: Пушачите са бити с камшик, някои поучават други телесни наказания, както и налагане на глоба. Бойците не търпят никакви критики по свой адрес. За подобно „престъпление“ зашиват устите на хората.

По думите на С., тя и семейството й не излизат от дома си. В първата година на окупацията те постоянно гледали телевизия и общували с приятели, чрез интернет. Когато терористите окончателно отрязали Мосул от днешния свят, С. и роднините й опитват да се разфокусират от ужаса на окупацията, чрез четене. Не пускат децата си на улицата, а това е оказало влияние на физическото и психическото им здраве.

В подобни условия не може и дума да става за образование или здравеопазване. По думите на С., децата нямат ваканции, а много от тях повече от година не са посещавали лекар. Въпреки, че в града лекари има, хората избягват да ги посещават. В Мосул има много лекарски кабинети, където приемащите са хора от ИДИЛ, които търсят повод да наказват пациентите за неправилно разбиране на исляма и неизпълнение на законите му. В такива случаи лечението се превръща в унижение и оскърбление.

Източник: РИА Новости