София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жена почина в болница, защото нямаше пари за лечение?

Здравната каса заплаща само 2600 лв. за аортни клапи, а те струват 20 000

6 годиниЗдраве 19 Боряна Райчева

Жена e починала в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Трябвало е да й бъде поставена аортна клапа, за която Здравната каса заплаща 2600 лева, а цената на изделието е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Тази информация се появи в публичното пространство през изминалите дни.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той посочи, че поради високата цена на тези клапи от болницата са отложили поставянето й, докато се намери някакво решение. Жената, обаче, не е могла да чака.

Д-р Кацаров посочи, че преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса, което обаче е отхвърлено.

„Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, заяви за Нова телевизия проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”.

„Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане, дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени обаче не държим на склад такива клапи”, заяви проф. Джоргова. Това било причината да чакат фирма да ги снабди.

Проф. Джоргова посочи, че от такива клапи се нуждаят предимно възрастни хора, с тежки противопоказания са за стандартната хирургия. „В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят. Това са пенсионери, обикновено няма откъде да ги намерят”, обясни лекарят.