София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жертвите на пожара в лондонската сграда излязоха на протест

Все още в неизвестност са 70 души

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жертвите на пожар в жилищния блок в Лондон и техните семейства излязоха да протестират пред окръжния съвет в Кенсингтън. Те изискват местните власти да съдействат за отстраняване на последствията от пожара, както и за незабавното отпускане на финансиране в помощ на пострадалите. Въпреки присъствието на служителите на правоприлагащите органи, активистите са успели да проникнат в сградата на съвета.
В нощта на 14 юни жилищна многоетажна сграда беше обхваната от силен огън. В неизвестност са 70 души. Предполага се, че не са живи. На 16 юни местните власти съобщиха за 30 загинали, като предупредиха, че броят на жертвите може да нарасне.
В болници са 24 души, 12 от тях в тежко състоянит. Британските власти са обещали да проведат задълбочено разследване на случилото се. Евакуираните временно са настанени в близките помощни центрове, джамии и църкви.